Hyppää pääsisältöön

Mikrotuotanto

MIKROTUOTANTO

Mikrotuotannolla tarkoitetaan kiinteistön sähköverkkoon liitettäviä pieniä sähköntuotantolaitteita, kuten pieniä aurinkopaneeleja tai tuulivoimaloita koknaisteholtaan enintään 100 kVA.

Tyypillistä tällaiseen tuotantoon on tuottaa hiukan vähemmän kuin mikä oma tarve on.

Lämmitys ja talouden omien sähkölaitteiden käyttö on tyypillinen tavoite mikrotuotannossa.

Sähköntuotannon hyvä tuotantoaika alkaa maaliskuussa ja jatkuu säistä riippuen syys- lokakuulle. Jos lumi ei peitä aurinkopaneelia voidaan tuottaa sähköä myös pimeimpinä aikoina, eli koko vuoden. Ja kaltevuutta säätämällä saadaan pimeimpinä aikoina parempi tuotto

Aurinkopaneeleiden asentaminen omalle katolle saattaa järjestelmän koosta riippuen vaatia erillistä toimenpidelupaa rakennusvalvontaviranomaisilta. Oman alueen lupakäytännöistä tulee olla yhteydessä viranomaisiin siinä vaiheessa, kun on tekemässä päätöstä aurinkojärjestelmästä.

Jos myyt tuottamaasi sähköä, on tehtävä tuotannon verkkopalvelusopimuksen. Tuotannon verkkopalvelusopimus oikeuttaa sinut syöttämään tuottamaasi sähköä yleiseen jakeluverkkoon ja myymään ylijäämäsähkösi valitsemallesi sähkönmyyntiyhtiölle. Myydessäsi sähköä veloitetaan verkkoon syötetystä sähköstä hinnaston mukaisen siirtomaksun. Ennen sopimusta laitteiston on oltava asennettu ja jakeluyhtiön hyväksymä.

Kuluttajien tuottamaa sähköä ostavien sähkönmyyntiyhtiöiden vertailua voi tehdä mm. Energiaviraston sivuilla osoitteessa www.sahkonhinta.fi.

Verkkopalvelusopimusta varten asennetaan käyttöpaikallesi kaksisuuntaisen mittauksen, jolla mitataan sähkön kulutuksen lisäksi sähkön tuotannon määrä. Kaksisuuntainen mittaus saattaa edellyttää nykyisen sähkömittarisi vaihtamista uuteen.

Tuotantolaitteiston saa kytkeä sähköverkkoon sähkönsiirtoyhtiön luvalla. Ennen kytkentää sähköurakoitsijasi on lähetettävä yleistietolomake tuotannon osalta hyväksyttäväksi. Kun yleistietolomake on hyväksytty ja verkkopalvelusopimus tehty, annamme luvan tuotantolaitteiston kytkemiseksi sähkönjakeluverkkoon.